V nadcházejícím sychravém období je obzvlášť dobré náš organismus zahřívat. Tím nemáme na mysli alkoholem, ale něčím tuze dobrým a hlavně zdravým. A mezi zdravé a zahřívající pití patří zaslouženě zázvorový sirup Eshop.koldokol. Samotný zázvor se získává z oddenků stejnojmenné rostlinky, to jest zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Nelze říct jednoznačně, odkud pochází, ale jisté je jedno, a to, že v Indii a v Číně se používá již po více než tři tisíciletí. Už jen z toho můžeme usuzovat, že se jedná o tehdy vzácné koření, které má výtečný vliv na lidské zdraví, jinak by ho tehdejší předkové nepoužívali.
Jedná se o vytrvalou rostlinu, která vytváří oddenky, jež jsou podobné našim bramborám, jen jsou drobnější a různě „pokroucené“. Při přípravě – ať do jídla (gulášů či omáček) anebo do nápojů, je dobré ho oloupat. A loupání je dosti problematické, jenže od toho jsme tu my, abychom vám dali skvělý tip:
- Vezměte si malou kávovou lžičku a její pomocí zázvor oloupete tak dočista, že se vám ani nebude věřit, že to tak lze!
Abychom se ale navrátili k začátku našeho článku, kde jsme pojali zázvor jako zahřívající koření. Můžete si ho vychutnat v zázvorovém sirupu, který je ručně vyráběný, a navíc bez barviv a chemických konzervantů!
Je skvělý pro náš trávicí systém, protože upravuje přirozeně trávení a podporuje normální činnost srdečního svalu. Umí regulovat hladinu cukru v krvi a jeho příznivé účinky potvrdí mnohé těhotné ženy, které ho užívají v ranném těhotenství proti nevolnostem. Z toho samého důvodu se i zázvor přidává do tablet, které užívají lidé trpící nevolností při cestování.
Zázvorový sirup si vychutnáte v poměru jedna ku sedmi – anebo dle chuti a libosti či si jím můžete osladit vlažný bylinný čaj. Nikdy sirup nepřidávejte do horkých nápojů, neboť tím dojde k úbytku vitamínů.